WYZNACZANIE DAT WAŻNOŚCI PODŁOŻY MIKROBIOLOGICZNYCH
Opis badania
Daty ważności należy wyznaczyć zarówno dla podłoży przygotowywanych samodzielnie w laboratorium mikrobiologicznym jak również dla pożywek gotowych, które zostały otwarte
Data ważności producenta ma zastosowanie tylko do nieotwartego opakowania
Wyznaczenie daty ważności dla otwartych pożywek ma na celu ustalenie, że jakość pożywki nie pogorszy się podczas przechowywania od momentu pierwszego otwarcia opakowania
Badanie może zostać wykonane z użyciem szczepów wzorcowych i/lub szczepów środowiskowych, pochodzących z kolekcji Zleceniodawcy i/lub CBMiA
Zasady pobierania próbek
Za pobranie i dostarczenie prób do badań odpowiada osoba przeszkolona i upoważniona przez Zleceniodawcę
Ilość próbki niezbędna do wykonania badania
Do wykonania badania niezbędne jest dostarczanie pożywek, dla których ma zostać wykonane badanie
Ich ilość wyliczana jest na podstawie przewidywanego czasu przechowywania oraz ilości użytych szczepów wzorcowych/środowiskowych
Zasady dostarczania próbek
Próbki do badań przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 14 lub inaczej po wcześniejszym uzgodnieniu.
Do materiałów przeznaczonych do badania niezbędne jest dostarczenie Zlecenia na wykonanie badania
Wynik badania
Czas oczekiwania na wynik – uzależniony od kwalifikowanego czasu przechowywania pożywek.
Wyniki mogą zostać odebrane osobiście lub przesłane za pomocą poczty mailowej.
Cennik
Badanie
Cena
Wyznaczanie dat ważności podłoży mikrobiologicznych
Cena ustalana na podstawie długości badania i ilości szczepów wzorcowych/środowiskowych
Istnieje możliwość negocjacji cen w zależności od ilości próbek dostarczonych do badania.