Krążki bibułowe o średnicy 9 mm nasycone bacytracyną (a’ 0,04j bacytracyny w krążku) do identyfikacji Streptococcus pyogenes.
Sposób postępowania
do identyfikacji należy zastosować wystandaryzowane zgodnie z zaleceniami NCCLS podłoże Mueller Hinton II Agar zawierające 5% krwi baraniej
doprowadzić płytki do temperatury pokojowej
przygotować zawiesinę (z hodowli stałej lub płynnej) badanego szczepu paciorkowca β-hemolizującego o gęstości 0,5 McFarlanda
tak przygotowaną zawiesinę posiać na podłoże i jałowymi szczypcami umieścić centralnie krążek diagnostyczny SP
płytki z nałożonymi krążkami należy preinkubować przez 15 minut w temperaturze pokojowej
hodowlę inkubować 18-24 godzin, w temperaturze 35° C, w atmosferze tlenowej
Interpretacja wyników
po zakończeniu inkubacji obserwować wystąpienie lub brak strefy zahamowania wzrostu wokół krążka z bacytracyną SP
jako wrażliwe uważa się szczepy, których średnica strefy zahamowania wzrostu wokół krążka wynosi 11 i powyżej 11 mm – należy je zidentyfikować jako Streptococcus pyogenes
Równocześnie z identyfikacją szczepów badanych należy przeprowadzić kontrolę wobec szczepów wzorcowych:
Dla szczepów wzorcowych
strefa zahamowania wzrostu (w mm)
Streptococcus pyogenes
ATCC 19615
13-19
Streptococcus Beta-hemolityczny gr. B
ATCC 12386
9
Produkt przeznaczony do diagnostyki „in vitro”. Opakowanie zawiera 50 krążków.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych fiolkach o temperaturze 2-10oC do upłynięcia daty ważności podanej na opakowaniu.